Grooming

Grooming är ett begrepp som blivit mer och mer känt senaste tiden. Grooming innebär att män/kvinnor tar kontakt med barn under 15 år, oftast via ett diskussionsforum eller andra nätverk och sociala medier som exempelvis Facebook och via chatt, för att då exempelvis bestämma träff för att kunna utföra sexuella övergrepp på barnet.

Fler och fler barn och ungdomar använder idag sociala medier och publicerar allt fler bilder på sig själva, sina kompisar, men även andra familjemedlemmar. Det har blivit det nya sättet att umgås, dela bilder med varandra men framförallt att chatta med varandra för att hålla kontakten.

De personer som groomar kommer hela tiden på nya sätt och knep att övertala barn att exempelvis posera framför webbkamera, skicka nakenbilder som sedan delas med andra groomare / pedofiler via nätverk. Polisen beskriver grooming på detta vis på sin hemsida;

Beskrivning av gromning
Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Den första kontakten sker ofta på chattforum eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år.

Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Ett känt sådan fall är pedofilen Leif Pettersson från Göteborg som vi skrivit om tidigare. Polisen har även på sin hemsida väldigt bra fakta om hur ett groomingbrott utförs rent praktiskt, här nedan har vi tagit två exempel på hur det kan gå till:

Mira, 10 år, träffade Bubbliga_anna på nätet och de blev kompisar direkt, eftersom båda gillade hästar. Bubbliga_anna berättade om sina kompisar, hur det var i skolan och hemlisar som hon inte berättat för någon annan. Mira blev överlycklig när hon förstod att Bubbliga_anna inte bodde långt bort – och hade en egen häst. Hon lovade att Mira skulle få börja rida gratis och de bestämde att Mira skulle komma hem till henne.

Vad Bubbliga_anna inte berättade var sanningen: att hon egentligen hette Johan, var 35 år och inte bryr sig ett dugg om hästar. Han hade chattat med Mira i tre månader bara för att hon skulle våga träffa honom. Johan ville ha sex med henne och brydde sig inte alls om vad Mira sa eller vad hon ville. Det var det värsta Mira varit med om i hela sitt liv. Lite senare kom det fram att han hade många användarnamn och att ett par av Miras andra nätkompisar också egentligen var Johan.

Som förälder har man inte alltid koll på vad ens barn sysslar med när de använder sin dator och då kan det vara bra att även fråga barnen om vad de gör på nätet, vilka hemsidor de besöker osv.
Viktigt att tänka på är också att tala om för ditt barn att han eller hon ska vara försiktig med att dela med sig av personliga uppgifter såsom telefonnummer, namn på mamma/pappa, adress m.m.
Mer tips kan du läsa på polisens hemsdia

Har du misstanke om att ditt barn kan ha utsatts för en groomare, så ska du direkt ringa till polisen på tel. 114 14 och göra en anmälan. Du kan även besöka en polisstation i samma ärende.

Anmäl så snart som möjligt. Det gäller inte bara grooming utan även andra brott där bevisning är viktig. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid. Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis. Du kan även tipsa polisen om sajter, alias eller användernamn. E-posta tipsen till: itbrott.desk.rkp@polisen.se

För mer information om hur du kan skydda dig och vad som är bra att tänka på om du har utsatts för brott, klicka här.

4 reaktioner till “Grooming

 • 4 februari, 2015 kl. 21:10
  Permalink

  Har du hört talas om Tryckfrihetsförordningen?
  Tydligen inte. Ni har brutit mot 4 § kap 14. förtal, varigenom någon utpekar annan såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, och, om den förtalade är avliden, gärningen är sårande för de efterlevande eller annars kan anses kränka den frid som bör tillkomma den avlidne, dock inte om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift i saken och han eller hon visar att uppgiften var sann eller att han eller hon hade skälig grund för den;.
  Jag förstår att ni känner att pedofiler inte bör ha några rättigheter men ni förstör för gärningsmannens föräldrar också som är oskyldiga.

  Mvh: Jonte

  Svar
  • 28 september, 2015 kl. 14:45
   Permalink

   Med tanke på alla pedofiler som skyller sina sjuka drifter på sin egen hemska barndom så tror jag nu inte att ALLA pedofilföräldrar är så jäkla oskyldiga..

   Svar
 • 9 april, 2016 kl. 21:59
  Permalink

  Jag behöver komma i kontakt med någon snarast. Min dotter har blivit utsatt för extrem Grooming som jag kommit på när jag snokade genom hennes telefon. Hon är 13. Anmält till polisen som inte kan göra något!

  Svar
  • 24 augusti, 2017 kl. 02:08
   Permalink

   Smart att erkänna det det betyder ju att du själv är skyldig till samma brott?

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *