Hopp om mänskligheten

Innan den sista i redaktionen skulle lägga sig så får nätverket en ”anklagelse” riktad mot sig att vi skulle ha hängt ut oskyldiga, eller i alla fall inte ha alla fakta i fallet. Sånt här tar nätverket på största allvar, så givetvis kollar vi upp kvinnan som riktat den här ”anklagelsen” mot nätverket. Det visar sig snabbt att de två personerna som hon syftar på är Mattias Åberg och Olof Henriksson boendes i Jämtland. Dessa två herrar dömdes i tingsrätten och senare hovrätten för att ha langat sprit till en 14-årig tjej och senare haft samlag med henne när hon varit berusad. En av männen går så långt i sin iver att ligga med flickan att han inte ens slutar när hon kräks. Nätverket citerar från domen.

”Tingsrätten avser då främst de uppgifter A lämnat om att hon,vid det första tillfället, blev illamående, att Mattias Åberg sade åt henne att luta sig över sängkanten om hon måste kräkas, samt att han fortsatte samlaget medan hon kräktes.”

Det är alltså de här männen som kvinnan tar i försvar, nätverkets första tanke är att det här rör sig om en mycket förvirrad kvinna. Och efter en längre diskussion med kvinnan så framgår det allt tydligare att hon verkligen kämpar i motvind, och som hon uttrycker sig senare ”fick ducka för gatsten från varje håll”. Det är då det slår oss, att det finns verkligen hopp om mänskligheten, för innerst inne är vi så pass godhjärtade att vi är villiga att gå ut i strid för våra vänner oavsett vad vi må tycka om deras handlingar. För kvinnan tar avstånd från deras handlingar och inser även senare att hon kanske gick lite väl långt för att försvara sina vänner. Kvinnan må ha varit klumpig på alla sätt och vis, men hon visade ändå på en inre styrka och en vilja att tro gott om sina medmänniskor in i det sista. Det är sånt vi måste fokusera på när vi till vardags bara ser det absolut mörkaste och vidrigaste hos människan. För om vi inte fokuserade på det goda som finns hos de flesta av oss, så är risken stor att vi skulle bli bittra och kalla för att senare tappa allt hopp om mänskligheten. Så nätverket riktar ett tack till den kvinna som faktiskt väckte en strimma hopp i hos oss, trots att hon först gjorde oss förbannade.

En reaktion till “Hopp om mänskligheten

 • 14 november, 2011 kl. 11:31
  Permalink

  Här får man väl också poängtera att när det rör sig om anhöriga, bekanta, familjemedlemmar etcetera till pedofiler som går till dess försvar handlar det i många fall om människor som blivit djupt manipulerade.

  Jag har pratat med kollegor, bekanta och anhöriga till pedofiler och genomgående märker man att det rör sig om sluga, manipulerande och kallhjärtade människor. De lyckas lura sig omgivning att de är utsatta för komplotter, att barnen tog initiativet, att allting är en lögn och så vidare.

  Vi pratar inte om socialt handikappade fula gubbar som sitter hemma framför datorn, pedofilen är inte sällan hyfsat omtyckt i sitt umgänge, fungerar bra socialt och lyckas gång på gång sätta sig i kontakt med barn och ungdomar. Det är det som är så skrämmande.

  Så även om det är mycket känslor inblandade, vilket det lätt blir när det rör de här frågorna, kan man försöka ha det i bakhuvudet. Det är lurade människor, som i grund och botten inte gjort mer fel än att lita blint på någon nära, i ett avseende är de offer för förövarens beteende också. Även om det förstås aldrig kan likställas med barnen som drabbas.

  Lägger man korten på bordet och ger dem fakta så kommer de med största sannolikhet inse sanningen, hur skärrande det än må vara.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *