Ian Wathey och Craig Faunch – samkönat brittiskt pedofilpar

Ian Wathey och Craig Faunch, dömt pedofilpar
Ian Wathey och Craig Faunch, dömt pedofilpar

Ian Wathey och Craig Faunch dömdes 2006 för ett stort antal sexövergrepp mot småpojkar som fosterplacerats hos dem. De har nyligen släppts fria efter relativt korta fängelsestraff.

I juli 2003 blev dessa två (med registrerat partnerskap) ett av de första homosexuella paren som godkändes för fosterplaceringar av brittiska myndigheter, och det första i deras egen hemort Wakefield. Under de kommande 15 månaderna placerade man hela 18 pojkar hos dem mellan åldrarna åtta och fjorton – endast pojkar, på särskild begäran av paret. Anledningen till att de begärde endast pojkar var för att de sa att de inte visste hur man tog hand om flickor, och de fick sin vilja igenom. Redan en månad efter att de fick barn placerade hos sig började de förgripa sig på dem.

Socialtjänsten fick löpande in anmälningar om sexuella övergrepp därifrån, men underlät att efterforska då man inte ville framstå som homofobiska om man utredde anklagelserna mot det samkönade paret. En mor till två barn som placerades där gjorde klart för kommunen att hennes barn skildrat övergrepp de hade begått mot dem, men när socialtjänsten konfronterade männen så accepterade man deras bortförklaringar och gick inte vidare. Efter detta fortsatte man att placera barn hos paret.

Utöver den direkta fysiska kontakten med barnen tvingade de en autistisk 14-årig pojke att titta på bögporr med dem, en pojke med en psykisk ålder på endast sju år. De tog också bilder av pojkarna när de satt på toaletten. När en kvinna som hade sina pojkar hos dem såg fotografierna blev hon mycket upprörd och lämnade över materialet till socialtjänsten, som lovade att efterforska. Denna socialtjänst gick dock inte till polisen med ärendet, utan förstörde istället fotot så det inte skulle användas som bevismaterial. Utöver detta så filmade paret även när de duschade ihop med pojkarna.

Trots socialtjänstens förhalande så ledde ändå det bevismaterial de skapat mot sig själva och inte var vidare hemlighetsfulla med slutligen till att de greps i juni 2006. Senare samma år dömdes Wathey till fem års fängelse, och Faunch till sex år. När de fick deras domar sa domare Sally Cahill att de två under rättsprocessen inte hade visat någon ”empati, ånger eller tagit ansvar för sina gärningar.”

Efter domen gjordes också en oberoende utredning kallad ”Independent Inquiry report into the circumstances of Child sexual Abuse by two Foster Carers in Wakefield” om hur det kunde ha gått till på detta sätt. Då fann man att en av huvudanledningarna var för att kommunens representanter ville undvika stämplas som homofobiska ifall de utredde saken. En av dem uttryckte det senare så här (vår översättning):

”Du vill inte framställa homosexuella par i negativ dager, särskilt inom socialtjänsten. Jag brukade fråga mig: ’Är jag trångsynt nu? Är det mina fördomar som får mig att ifrågasätta dessa vårdnadsgivares kompetens, dessa två homosexuella män? Är det för att jag är homofob?’, istället för att fråga den enkla frågan: ’Begår de övergrepp mot barn?'”

De är återigen fria män i Storbritannien, dock har vi tyvärr inte någon mer information om vad de gör i dag. Men till skillnad mot för vad som hade varit fallet i Sverige så fick de en ”Sexual Offence Protection Order” mot sig som gör det brottsligt för dem att någonsin igen vara ensamma med barn eller handikappade människor, och de tillåts aldrig mer arbeta inom denna sektor.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1519129/Gay-foster-parents-abused-young-boys.html

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1522158/Gay-couple-jailed-for-abusing-their-foster-children.html

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1562313/Fear-of-prejudice-let-gay-carers-abuse-boys.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-480151/Gay-couple-left-free-abuse-boys–social-workers-feared-branded-homophobic.html

http://www.guardian.co.uk/society/2007/sep/12/guardiansocietysupplement.childrensservices

Namn på utredningen (den går inte att få tag på gratis på nätet dessvärre): ”Independent Inquiry report into the circumstances of Child sexual Abuse by two Foster Carers in Wakefield”

http://www.wakefield.gov.uk/NR/rdonlyres/E5BDA207-ABEC-493E-A92A-6C9FB3DF38D7/0/parrott_report.pdf  sägs vara rätt länk, men man blockeras från att hämta dem där.

2 reaktioner till “Ian Wathey och Craig Faunch – samkönat brittiskt pedofilpar

 • 29 mars, 2013 kl. 10:59
  Permalink

  min sambo & jag tycker vi känner igen dom

  Svar
  • 5 januari, 2015 kl. 22:27
   Permalink

   Jag tycks mig känna igen dem med.

   har varit i England en del också

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *