Nätverkets debattinlägg som SVT debatt refuserade

Nedan följer det inlägg Hammarberg skickade in till internetforumet SVT debatt fredagen den fjortonde, häranlett av de felaktiga uppgifter om pedofiler som fördes fram under föregående TV-sända SVT debatt.

Med pedofilregister skulle vi få färre sexuella övergrepp mot barn

I USA har man sedan man etablerade offentliga sexförbrytarregister sett en dramatisk reduktion av brottsligheten – våldtäkterna per hundratusen personer har gått från 42,8 1992 till 26,8 2011, nästan en halvering, medan Sverige haft en rakt motsatt utveckling. Undertecknad har nu under några års tid studerat både svenska och amerikanska försök att förhindra brottsligheten, samt sammanställt pedofilprofiler för Nätverket stoppa pedofilerna.

Det var med glädje jag på SVT debatt såg två elitidrottare som förut slagits för Sverige i internationella tävlingar nu stå upp för barnens rättigheter. Men attityden hos vissa av deras motståndare i debattprogrammet väckte anstöt hos mig, och fick mig att vilja bemöta deras påståenden. Även om jag måste applådera Sjöberg för hans insats under programmet så kändes det inte rätt att han som privatperson hade företrädare för auktoriteter emot sig, människor med ett utpräglat avfärdande förhållningssätt gentemot kritiker av den svenska modellen på detta område. Bland annat framfördes ett påstående om att endast 4-5% av pedofilerna återfaller i brott, vilket inte alls överstämmer med den forskning jag själv gått igenom.

Tar man sig en titt på internationell forskning om återfall i pedofili (termen är ’recidivism’ på engelska) brukar man få siffror på 40-50% – eller det är åtminstone hur många som inom en viss tidsrymd såsom fem år eller liknande återigen har dömts i domstol för nya brott. Bland annat kom en ofta citerad studie av Dennis Doren fram till 52%. Vissa studier pekar på en ännu högre återfallsfrekvens, som t.ex. ”Lifetime Sex Offender Recidivism: A 25-Year Follow-Up Study” från 2004, där man når en siffra på 88,3% när man även inkluderar misstänkta nya brott. Även om inte alla studier når en fullt så hög procentsats, så har de alla gemensamt att de aldrig kommer i närheten av den låga siffra som citerades av överläkaren i programmet. Faktum är att seriös forskning visar att pedofiler är mer benägna än genomsnittsbrottslingen att återfalla i brott, och samhället tar en helt oacceptabel risk när det ger en dömd pedofil rätten att leva i frihet igen efter avtjänat straff.

Det är många myter i omlopp i svensk massmedia på detta område. Utöver återfallsfrekvensen så framställer man ofta också pedofilen som ett offer av något han kan – och vill – botas från. Man ser inte pedofilen som ansvarig för sina handlingar, och insinuerar att dessa personer inte gör vad de gör medvetet. Jag har dock i mitt arbete inom ovannämnda nätverk satt mig in i så många domar att jag vet att detta inte alls stämmer. Pedofilerna är vanligtvis mycket beräknande individer, som har god kontroll på sina gärningar och liv i övrigt. Och om deras sjuka begär tar överhanden och får deras egna liv ur balans, så lyckas de ändå skaffa sig en respektabel fasad och dölja vad de håller på med – till den dag då det blir brottsutredning av det hela, och allt hemskt de gjort uppdagas. Men även vid det laget har de inte särskilt mycket att oroa sig över, då man vanligtvis bara får ett eller två år på särskilt fängelse i Sverige för barnvåldtäkt, och sedan är man ute igen och kan återgå till gamla banor, ofta med skyddad identitet. Man vet då att man lever i ett uppochnedvänt samhälle när pedofilerna inte bara slipper uthängning – de tillåts till och med dölja sig i folkbokföringen.

En annan myt som är vanligt förekommande är att de som hängs ut ofta är unga människor som onödigt har blivit lagförda för tonårsrelationer. Vad det gäller svensk lagstiftning så tar man faktiskt hänsyn till personernas relativa ålder, varför detta inte leder till någon sådan dom förutsatt att tvång inte är inblandat. Ofta tycks de som tar upp sådana exempel vilja låta debatten definieras av extremfallen – inte de mer typiska, där det är åtminstone 10-15 års skillnad i ålder. Och vad det gäller USA så har jag heller inte där sett många i registren (inga alls, faktiskt) som överensstämmer med farhågorna. Vanligtvis är det medelålders gubbar som lyckats få tillträde till minderåriga barn och sedan förgripit sig på dem, och vanligtvis får de sitta en stor del av livet i fängelse när de gjort något sådant där borta, ett långt längre straff än de skulle ha fått i Sverige.

Men den största skillnaden mellan USA och Sverige är nog att man där borta får reda på vilka dömda pedofiler som bor i ens närhet, medan man i vårt land tvingas förlita sig på det arbete frivilliga lägger ned – frivilliga som alltför ofta själva drabbas av värre konsekvenser av detta arbete än det pedofilerna gjort genom sina sexuella övergrepp.

Daniel Hammarberg, författare och medarbetare i Nätverket stoppa pedofilerna

5 reaktioner till “Nätverkets debattinlägg som SVT debatt refuserade

 • 19 december, 2012 kl. 19:42
  Permalink

  New Jersey har gjort studier som visar att Megan’s Law har inte kunnat minska antalet sexuella övergrepp mot barn eller återfallsrisken.
  Läs här:
  https://www.ncjrs.gov/App/publications/Abstract.aspx?id=247350

  Och en annan:

  Tewksbury R, Jennings W. Assessing the impact of sex offender registration and community notification on sex-offending
  trajectories. Crim Justice Behav 2010;

  Det finns även en del artikel om det på wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_offender_registration#Effectiveness_and_consequences

  Det finns också studier som visar att det kan snarare öka risken för återfall, vilket experterna i Sverige också tror.

  ”Bonnar-Kidd KK. Sexual offender laws
  and prevention of sexual violence or recidivism. Am J Public Health 2010;100:412-9.”
  ”Sandler J, Freeman N, Socia K. Does a watched pot boil? Psychol Public Policy Law 2008;14:284-302”

  Och enligt Kriminalvården så har sexualbrott dom lägsta siffror för återfall.

  Svar
 • 19 december, 2012 kl. 20:37
  Permalink

  det enda som hjälper är bly…

  Svar
 • 23 juli, 2013 kl. 01:27
  Permalink

  Vilken skitsajt. Övergrepp dåligt givetvis. Men ni är ju lika dåliga som hänger ut folk här. Är ju som skampålen för i tiden. Vill ni idioter backa rättsväsendet 200 år. Hoppas ni blir åtalade för förtal.

  Svar
  • 30 juli, 2013 kl. 12:02
   Permalink

   Pedofiler är obotliga, om de inte kastreras, så för att skydda våra barn är den här sidan väldigt bra. Våra politiker gör inget, så någon som vill skydda offren får ta saken i egna händer.

   Svar
  • 7 september, 2013 kl. 15:28
   Permalink

   Nervös Fredrik?

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *